"З автобіографії Миколи Куліша"
16 серпня
З автобіографії Миколи Куліша

А ми продовжуємо гортати сторінки державотворення і неможливо не згадати про одного із найяскравіших та найбільш оригінальних українських драматургів 20-30 років, митця-новатора, ім’я якого носить наш театр – Миколи Гуровича Куліша.

Його ім’я тісно пов’язане з Херсонщиною. Народився Микола Гурович у Чаплинці. Навчався в Олешківському училищі, після – екстерном склав екзамени за шість класів гімназії. Перші твори Куліша – це сатиричні вірші, фейлетони й епіграми. 1913-го він написав першу п'єсу «На рибній ловлі», що згодом лягла в основу комедії «Отак загинув Гуска».

Куліш був на фронтах першої світової. А в 1917-му повернувся в Олешки. З середини 1920-х Микола Гурович став однією з центральних постатей українського літературного, громадського та мистецького життя.

Працівник народної освіти, упорядник букваря, газетяр, громадський діяч, член літературних організацій «Грат» і «ВАПЛІТЕ», організатор осередку товариства «Просвіта» в Олешках, сподвижник талановитого реформатора Леся Курбаса… 30 із 45 років Микола Куліш займався літературною діяльністю. Його життя та творчість – привід замислитися, скільки всього людина може встигнути за такий, здавалося б, короткий проміжок часу.

Що писав про себе сам автор? У прикріпленому документі – автобіографії Миколи Гуровича.

З автобіографії Миколи Куліша