"Вічність і ще один день: театр готує імерсійну виставу-меню!"
12 лютого
Вічність і ще один день: театр готує імерсійну виставу-меню!

Напівтемрява, чумний лікар, незвичні маски на кожному, хто переступив поріг театру… У херсонському храмі Мельпомени відбулася прес-конференція, у ході якої презентували довгоочікувану прем’єру – імерсійну виставу-меню для театральної вечері «Вічність і ще один день». Автор – сербський драматург, класик світової літератури ХХ століття, творчість якого пов’язана з появою гіперлітератури – Милорад Павич.

«Ця вистава буде пам’яті Віталія Малахова (українського театрального режисера, художнього керівника-директора Київського драматичного театру на Подолі – авт.), якого, на жаль, минулого року не стало. Саме він порадив мені «Вічність і ще один день». Ідея цікава, але сам текст дуже складний. Для тих, хто не знайомий із творчістю автора, буде важко зрозуміти, про що п’єса. Все, що у ній відбувається – це стиснутий зміст роману «Хазарський словник», неймовірно крутої книги, яка зачіпає безліч тем. Тому, хто хоче зрозуміти творчість автора, раджу прочитати цей словник. Їх є два: чоловічий та жіночий. І різниця між книгами всього в одному абзаці», – зазначив головний режисер театру Куліша, режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк.

Як розповів режисер, ідеї поставити саме цю п’єсу понад два роки. Уже кілька разів робота запускалась, призначали дату прем’єри, та з тих чи інших причин вихід вистави відтерміновувався. І ось, нарешті, до фіналу лишилися лічені дні – прем’єра відбудеться 23, 24 та 25 лютого!

Як було зазначено вище, вистава буде імерсійною, тобто глядачі рухатимуться з однієї сцени на іншу. Буде задіяна вся будівля театру, а саме шість сценічних майданчиків: глядацька зала, велика, сцени «На сцені», «Під дахом», «Під колом» та театр-кафе. «Є глядач, який любить класичні вистави, а є глядач, який хоче сучасних експериментів. Ця робота належатиме до останніх», – наголосив Сергій Павлюк.

П’єса «Вічність і ще один день» написана за формулою 3+1+3: 3 закуски, 1 основна страва та 3 десерти. Режисер же готує виставу за формулою 1+2+1+3: 1 аперитив, 2 закуски, 1 основна страва та 3 десерти. Її унікальність у тому, що глядач бере на себе відповідальність за долю персонажа та сам вирішує, якими будуть закуска та фінал.

«Фінал відбудеться у театрі-кафе. Яким він буде – не знатиму ні я, ні актори. Обиратимемо шляхом голосування. Людям, які захочуть подивитися перший фінал вистави, що називається «Все добре, що добре закінчується», ми запропонуємо піти направо, хто захоче переглянути другий фінал – прямо, і хто третій – наліво. І за який варіант проголосує більшість глядачів, той і покажуть на сцені», – пояснив режисер-постановник.

Наразі театрали плідно працюють над довгоочікуваною прем’єрою, але менш, ніж за два тижні бентежити та дивувати глядачів!