"У театрі показали, що значить «Творчість без кордонів»"
01 грудня
У театрі показали, що значить «Творчість без кордонів»

На малій сцені відбулась інклюзивна подія під назвою «Творчість без кордонів». Захід пройшов у межах проєкту «Сильні духом» та акції «Тиждень прав осіб з інвалідністю». Ініціатори – Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю «Велід», творчий дитячий колектив «Янголи Добра» НВК № 48 та трупа театру Куліша.

За словами керівника ГО «Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю «Велід» Віктора Булки, захід у театрі-кафе – це вже трирічна традиція, мета якої – в тому числі й відзначити Міжнародний день людей із інвалідністю. До слова, він був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1982 році. Наша держава ратифікувала Міжнародну конвенцію ООН про права людей з інвалідністю 16 грудня 2009-го. «Однак люди з інвалідністю в Україні і сьогодні досить часто бувають виключені з повноцінного життя громад. Їхня дискримінація набуває різних форм, включно з фізичними і соціальними бар’єрами. Від цього потерпає суспільство, адже втрата такого вагомого потенціалу суттєво збіднює людство, – переконаний Віктор Булка. – Людина з інвалідністю має повне право на те, щоб світ був відкритим для неї у всіх сферах життєдіяльності, щоб у громаді створювалися умови та можливості для всіх, без винятку, на рівні з іншими людьми з метою повноцінного розвитку у сучасному суспільстві».

У межах заходу відбулися виступи сонячних діток низки творчих колективів міста. Зокрема, колективу «Янголи Добра», унікального театру, що функціонує при херсонській Гончарівці, «Звичайна роль – особливий актор». Останні показали фрагмент із вистави «Півень-хвалько».

Режисерка театру Куліша, заслужена діячка мистецтв України Ірина Корольова вже не один рік поспіль опікується артистами з особливими потреба. Вона не просто долучилась до заходу, а створила для гостей справжнє свято. «Подібні заходи потрібні не тільки для тих, хто їх організовує, а й для тих, хто дійсно потребує підтримки, та для тих, хто в метушні забуває про людей із унікальними потребами. Ми потрібні одне одному у спілкуванні, у розумінні нагальних проблем, ми повинні вчитися одне в одного. Той факт, що захід проходить у стінах театру вже не перший рік, говорить, що ми на вірному шляху, що ми можемо допомогти одне одному», – зазначила режисерка.

Окрім того, яскраві номери підготували професійні артисти – служителі храму Мельпомени. Вони виступали із вокальними номерами та показали уривок із вистави «Легенда про Дракона», в якому задіяний особливий актор Віталій Пронько. Він працює в театрі Куліша вже близько 5 років, за цей час зіграв чимало ролей і навіть має власну моновиставу… Віталій – один із тих, хто довів: усі обмеження – у нашій голові, мрії можуть легко стати реальністю, головне докласти до їхньої реалізації зусилля.

Під гучні оплески, виступом дитячого творчого колективу «Янголи добра» завершилось це унікальне дійство. Благодійний захід відбувся, аби вкотре нагадати: варто бути толерантними одне відносно одного і не тільки на свята, а кожного дня, адже тільки разом ми зможемо зробити цей світ комфортним для кожного!