"У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації"
12 серпня
У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації

З 5 по 8 серпня у Культурному центрі імені Тюркан Сайлан (Малтепе, Стамбул) відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації (ЄТА). Її відвідали 20 делегатів із 12 країн світу (не враховуючи членів з Туреччини). 

Від України були очільник Національної спілки театральний діячів Богдан Струтинський та генеральний директор-художній керівник ХОАМДТ ім. М.Куліша, народний артист України, а за сумісництвом – і голова ЄТА Олександр Книга. Останній розповів: це перша зустріч за півтора роки не в режимі онлайн.

«Онлайн зазвичай долучалися тільки 7 театрів-засновників, а їх уже 21! Тобто, ми збільшили кількість учасників у три рази. На жаль, доїхали не всі, але було більшість членів Асоціації. Нам треба було познайомитись одне з одним, розповісти про Асоціацію тим членам, які тільки  долучилися, проговорити всі питання, аби не було протиріч, адже у нас всі рішення приймаються одноголосно, адже хочеться, щоб все було толерантно», - наголосив Олександр Андрійович.

Перший день був ознайомчий: всі презентували себе та цікаві ідеї, які можна було б втілити на рівні ЄТА. Приміром, було внесено пропозицію створити загальну базу драматургії, аби  п’єси авторів з усього світу були зібрані на одному джерелі.

«Говорили про те, що варто створювати спільні проекти. Наприклад, ставимо одночасно в чотирьох країнах одну і ту ж виставу, а потім їздимо на гастролі без декорацій, тільки з костюмами. Або взагалі збираємо всіх до купи, і одну й ту ж виставу грають артисти з різних країн різними мовами. Таке собі об’єднання націй… Адже театр є посланцем миру», - переконаний Олександр Книга.

Корисне вдалося поєднати із приємним – екскурсіями по Малтепе, зустрічами з місцевими журналістами, цікавим спілкуванням із театралами з різних країн світу та приємними пам'ятними подарунками.

«Я не був там півтора роки. За цей час з’явилися нові готелі, будівлі, мерія побудувала трояндовий парк, у якому проходять весілля, де є амфітеатр на 1000 місць. Сотні тисяч гектарів зеленої скошеної трави. Насадження поливаються, там немає сухих дерев… Міська влада турбується про місто. Херсон теж почали приводити до ладу. Хочеться, аби у найближчий час наше місто також стало зручним, комфортним та привабливим, – сказав Олександр Книга. – До речі, на згадку про поїздку кожному з нас подарували картини, які створив місцевий каліграфіст (на фото нижче – авт.)».

За результатами кількаденної роботи Генеральною асамблеєю ЄТА було оприлюднено Заключну декларацію з 12 пунктів, яка окреслює рамки співпраці між учасниками асоціації. 

Наступна сесія Генеральної асамблеї відбудеться у жовтні в Португалії, а саме – у місті Брага, що виграло грант «Культурна столиця Європи». Там делегати представлятимуть вже готові до втілення проекти.

Довідка. Євразійська театральна асоціація заснована в 2019 році представниками 7 країн. Метою діяльності асоціації є налагодження міжнародної співпраці та діалогу між театрами різних країн. 

 

У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації У Малтепе відбулась Перша Генеральна асамблея Євразійської театральної асоціації