"У Херсонському театрі з’явилась документальна вистава «Ілюзія»"
14 січня
У Херсонському театрі з’явилась документальна вистава «Ілюзія»

Ідея зробити моновиставу на цю тему виникла на спільній зустрічі директора-художнього керівника театру Олександра Книги із представниками МАА. Така ініціатива в українському театрі виникла не вперше, адже п’ять років тому на сцені національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка презентували документальну виставу "Останній вагон", де роль акторів виконали колишні наркозалежні. Одним із учасників тієї вистави був Андрій Скутельник – киянин, який з підліткового віку (13-ти років) вживав наркотики. Тож у МАА виникла ідея зробити моновиставу і презентувати її на сцені Херсонського театру. В основу моновистави запропонували взяти історію життя Андрія, який і написав тексти. На початку грудня хлопець спеціально приїхав в Херсон, щоб втілити в життя цю ідею, сублімуючи історію власного життя у виставу.

"Для багатьох людей наркоманія шприци, голки, таблетки, закладки... Насправді це симптом психологічного розладу та спадковість. Ніхто собі не дозволяє засуджувати хворого на якусь серйозну хворобу. Моя мета показати суспільству, що насправді відчуває залежна людина, про що думає, як живе. Ідея виникла вже давно і театр це одна з можливостей показати проблему, про яку багато людей мовчить, показати, що вихід є. І замість того щоб засуджувати нас, я хочу, щоб ви зрозуміли", – розповідає Андрій Скутельник.

Вистава вийшла дуже багатошарова і сильна, адже над нею працював заслужений діяч мистецтв України, головний режисер Херсонського театру Сергій Павлюк. Напередоні прем’єри, а вона в нього була 98-ма,  за версією видання BIT. UA, його вистава "1984" увійшла в список кращих прем’єр 2019-го року. Сергій Павлюк вважає моновистави "школою", яку має пройти кожен поважаючий себе актор, адже це, на його думку, найскладніший вид театрального дійства. Тому режисер, у свій час, створив творчу лабораторію, де працював з акторами херсонського театру, ставлячи моновистави, які є в репертуарі.

Наступний відкритий показ планується 20-го січня на 13-му терапевтичному антинаркотичному таборі, що нині проходить у Пущі-Водиці. Усі бажаючі кияни зможуть безкоштовно побачити унікальний мистецький продукт, який є свідченням того, що театр не може бути осторонь важливих проблем, які стоять перед суспільством.