"Традиційні гуляння на Масляну"
15 березня
Традиційні гуляння на Масляну

Масниця, Масляниця, Колодій, Колодка, Сирна неділя, – і це далеко не весь перелік назв відомого старовинного свята, яке влаштовують на честь весняного пробудження природи. Традиційно протягом тижня жінки печуть млинці (символи сонця) та ліплять вареники. Треба наїдатися, бо ж на носі – Великий піст!

Не забувають традицій і херсонські театрали – уже не перший рік поспіль в останні дні (суботу та неділю) Масниці вони їдуть на базу зеленого туризму «Чумацька криниця», де відбуваються гуляння за традиціями наших пращурів. Неодруженим парубкам прив’язують колодки, жінки «літають» на мітлах, чоловіки перетягують мотузку та з’ясовують, хто найсильніший. 

У цей час господарі «Чумацької криниці» готують смачні млинці та глінтвейн, народні майстри презентують свою продукцію (від сережок ручної роботи до медовухи), Стефанія заглядає у майбутнє, а вокалісти виконують запальні пісні! Задіюють у розвагах і дорослих, і дітей. Для останніх – особлива програма з танцями, конкурсами та аніматорами у народному вбранні.

Завершується свято традиційно – спалюванням Дідуха, з яким згорають усі негаразди та проблеми. І далі лишається тільки веселитися та посміхатися, бо свято – це не день календаря, а стан душі.