"ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / NEO: учасники проєкту читали п’єси у театрі"
15 серпня
ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / NEO: учасники проєкту читали п’єси у театрі

У п’ятницю, 13-го серпня, у «Театральному дворику» відбулось публічне читання п’єс у межах другої драматургічної лабораторії ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / NEO. Було презентовано 9 п’єс, над якими наразі працюють 9 починаючих драматургів. А саме, Поліна Пушкіна, Олена Кудаєва, Віктор Сабалдашов, Діана Меркулова, Олексій Паляничка, Олена Шевченко, Павло Коломієць, Дарина Семечкіна та Ростислав Шпиця.

За словами режисера та керівника проєкту ТИЖДЕНЬ DRAMLAB Андрія Мая, читали безпосередньо самі драматурги. П’єси презентували на різну тематику. Серед них, «Не про COVID», «Не було такого», «Ава точно», «Полярний ведмідь», «Щоденник відмінниці», «Пох ор они», «Як у житті» та інші. 

Робота над цими текстами почалась 4 серпня під керівництвом двох менторок. Драматургів курують:

- Наталя Блок – драматургиня, сценаристка, режисерка. Її п’єси отримали сценічне втілення в українських та закороднних театрах, неодноразово входили до шорт-листів міжнародних та всеукраїнських драматургічних конкурсів: Тиждень актуальної п'єси, Ремарка, Любимівка, Фестиваль Моноп'єс Батумі, Драма UA.

- Марина Врода – режисерка кіна, сценаристка, продюсерка, авторка драматургічних текстів. Лауреатка нагороди «Золота пальмова гілка за короткометражний фільм» Каннського кінофестивалю (Франція).

Трохи про проєкт. Протягом липня-жовтня його проводять громадська організація «Центр «ТЕКСТ» та міжнародний освітній драматургічний фестиваль «Тиждень актуальної п’єси» за підтримки Українського культурного фонду. Він складається із трьох драматургічних лабораторій:

  - «ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / PRO» – для професіоналів, читка текстів яких відбулась 31 липня у театрі-кафе;

  - вищезгаданий «ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / NEO» – для неофітів початківців;

  - «ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / YOUNG» – для юних авторів до 20 років.

Загалом було подано 65 заявок, із них обрали 29 учасників: 8 професіоналів, 8 неофітів початківців та 13 юних авторів. Наразі триває робота над п’єсами. Результати всіх лабораторій будуть представлені публічно в мистецькому центрі «YOUKH» та Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша. Також буде видана збірка п’єс «8», створена серія драматургічних аудіоперформансів «12», проведений драматургічний фестиваль «Дебют» у Києві.

Фото: Вадим Гнідаш

ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / NEO: учасники проєкту читали п’єси у театрі ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / NEO: учасники проєкту читали п’єси у театрі ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / NEO: учасники проєкту читали п’єси у театрі ТИЖДЕНЬ DRAMLAB / NEO: учасники проєкту читали п’єси у театрі