""Сюрприз", "Лавина" та "Се Ля Ві" підкорили Миколаїв"
25 березня
"Сюрприз", "Лавина" та "Се Ля Ві" підкорили Миколаїв

Культурна дипломатія в дії або гарна новина для херсонських та миколаївських театралів! Херсон та Миколаїв об’єдналися у справжній театрально-гастрольний дует. Головна сцена театру імені Миколи Куліша відкрила свої двері для Миколаївського академічного художнього драматичного театру. Наші творчі сусіди презентували до уваги херсонських глядачів та гостей міста дві вистави, а також люб’язно прийняли на своїй сцені херсонських акторів.

 21 березня творчий автобус Херсонського театру імені Миколи Куліша вирушив до Миколаєва. По дорозі наші актори дуже переживали, як же їх зустріне миколаївський глядач, адже херсонські актори їхали до міста-сусіда зі справжньою театральною місією. І ось за якісь дві години творча команда Херсонського театру прибула до пункту призначення. Хвилювання посилились адже за декілька годин їм треба перетворити сцену Миколаївського театру на справжню Африку, а акторам  треба перетворитися на справжніх казкових звірят, тому що відкривалися гастролі маленькою казкою про велику дружбу «Сюрприз». На початку миколаївських дітлахів привітала херсонська чарівна фея, яка не тільки познайомилася з ними, а й розповіла декілька цікавих та чарівних таємниць. Потім маленькі театрали перенеслися у справжні джунглі, де познайомилися з веселими Апельсинами, маленьким Равликом, вірним Тигреням, сором’язливим Крокодилом, та зухвалою Мавпочкою, яка не знає, що таке дружба.

Тигреня запросило дітлахів у подорож, щоб знайти сюрприз для свого найкращого друга Равлика, який святкував день народження. І тільки віра в дружбу і доброту допомагають Тигреняті знайти те, що по-справжньому здивувало Равлика.

Тигреня, Равлик, Крокодил і Мавпочка розповіли діткам, що таке справжня дружба. Не дивлячись на те, що всі персонажі зовсім різні, вони змогли потоваришувати і знайти велику дружбу, саме це і було головною мораллю цієї казки. Також протягом всієї вистави до дітей приходили чарівні апельсини, які влаштовували для малечі конкурси та розповідали цікаві історії. Дітям дуже сподобалась казка, вони обурювались від поганої поведінки Мавпочки, співчували Крокодилу і Тигреню, раділи за Равлика та гралися з Апельсинами.

На вечір театр підготував сюрприз для дорослих глядачів, актори показали виставу «Лавина». Херсонські актори перенесли глядачів з затишної зали театру в селище, яке знаходиться далеко в горах. Мешканці цього селища бачать життя лише три місяці на рік. Тільки в ці три місяці люди можуть кричати, танцювати, співати, стріляти зі зброї, грати весілля і народжувати дітей. Інші дев'ять - вони ведуть безшумне життя, повне жаху, який викликаний смертельною небезпекою - небезпекою сходження лавини. 
Події, які відбуваються в сім'ї головних героїв, перевертають все з ніг на голову. Відбувається те, про що, люди забули і боялися навіть згадувати цілих 50 років.

Глядачі не відводили погляд від акторів ні на хвилину. Декілька жіночок у залі настільки переживали за головну героїню, що не змогли втримати сліз, а чоловіки оплесками підтримували головного героя у бажанні зберегти свою дитину та родину. Реакція миколаївського глядача дуже приємно вразила херсонську команду адже такого розуміння та захвату ми не очікували. Акторів буквально не відпускали зі сцени, тому вони стомлені та водночас натхнені і щасливі готувалися до другого гастрольного дня.

22 березня продовжились обмінні гастролі між Миколаївським та Херсонським театром, але в цей день сталася ще одна визначна подія, саме 22 березня народилася заступник директора з творчих питань, заслужений діяч мистецтв України Корольова Ірина Володимирівна. Саме в свій день народження Ірина Володимирівна презентувала свою виставу «Се Ля Ві», якою і завершилися гастролі у Миколаївському театрі.

Закінчити цей важкий робочий тиждень Херсонський театр вирішив веселою французькою комедією, яка складена з безлічі подій, які накладаються одна на одну і утворюють неймовірний переполох. З Миколаєва глядачі відправились до затишної квартирки у Франції, яку Месьє Д'Амбре винайняв на два тижні, щоб втілити підступний план своєї коханки Женев'єви. Але як кажуть в Україні, сталося не як гадалося. На Месьє Д'Амбре наче гроза серед ясного неба звалилася чудернацька Марі, яка перевернула його життя на до та після. Глядачі відпочили душею, змогли на дві годинки забути про роботу, проблеми та турботи. Зал подарував акторам бурні оплески та квіти всі залишилися задоволені та щасливі. В кінці вистави директор-художній керівник Миколаївського академічного художнього драматичного театру Свистун Артем Олександрович привітав Ірину Володимирівну з її днем. Вся глядацька зала оплеснами та піснею вітала нашого заступника директора з творчих питань. 

Ірина Володимирівна розповіла чому вирішила святкувати свій день народженя на роботі:

"Всі мої знайомі знають, що свій день народження я не люблю святкувати вдома. Вже другий рік поспіль так складається, що саме на мій день народження припадають обмінні гастролі, тобто Миколаївський театр два дні працює на сцені Херсонського театру, а ми в свою чергу, підкорюємо миколаївського глядача. Мені дуже приємно, що в свій день народження я маю змогу презентувати глядачам свою роботу, для мене це, як своєрідний трофей. У минулому році ми показували вистави «Фея у царстві тролів», «Херсонські манси» та «Як у Таврійському селі куми весело жили». У цьому році ми показали мою маленьку казку про велику дружбу «Сюрприз», притчу «Лавина» та закриваємо гастролі французькою комедією «Се Ля Ві». Я навіть не думаю про те, що у мене сьогодні день народження, я просто отримую задоволення від того, що я знаходжусь на сцені в колі близьких людей, працюю з акторами та ділюся своєю творчістю з людьми."

Казку «Сюрприз» ставили в Херсоні і зараз показали у Миколаєві, чи відрізняється сприймання вистави?

"Звичайно відрізняється, тому що це інший зал, інша сцена, інший глядач. Херсонський глядач чудово знає, що кожного четверга сцена кафе-театру перетворюється у країну «Тілімілітряндію», де маленьких театралів зустрічає чарівна фея. Для миколаївських дітлахів це була своєрідна новинка, вони з радістю гралися з нашою феєю та спостерігали за кожною дією наших акторів. Ми всі дуже переживали адже ця вистава гралася на малій сцені, а зараз ми граємо її на великій. Я вдячна працівникам Миколаївського театру, що вони підібрали саме ту дитячу категорію, яка підходить для цієї вистави, адже вона спрямована на молодший шкільний вік.  Цікаво було дивитися за тим, як актори реагували на нового глядача, як вони з ним спілкувалися та доносили основний посил вистави."

Ви закінчуєте гастролі комедією «Се Ля Ві», чому ви обрали саме цю виставу?

"Спочатку ми хотіли везти виставу «За двома зайцями», але технічні можливості не дозволили нам якісно презентувати комедію, потім розглядали виставу «Не турбувати», але її спіткала та ж сама доля, що і попередню. Тому ми вирішили зіграти французьку комедію «Се Ля Ві», щоб люди відпочили, забули про свої проблеми та негаразди, поринули у світ творчості, доброї іронії та театру."

Ми  мали нагоду поспілкуватися з художнім керівником Миколаївського академічного художнього драматичного театру Артемом Олександровичем, він нам розповів про враження від Херсонського театру:

"Я вже, як два роки директор і художній керівник Миколаївського театру. У минулому році я звернувся до Олександра Книги з проханням провести обмінні гастролі, тому що деякі миколаївці не можуть приїхати в Херсон, а херсонці відповідно до Миколаєва. У минулому році гастролі пройшли на ура, це і стало посилом того, щоб зробити обмінні гастролі між Херсонським театром і нашим свого роду традицією. Тому в кінці березня напередодні Міжнародного дня театру ми проводимо такий захід. Я дуже радий, що мою ідею підтримав Олександр Андрійович Книга і Корольова Ірина Володимирівна, яка вже другий рік поспіль святкує свій день народження в рамках наших гастролей, і ми несемо культурну дипломатію в маси. Талант ваших артистів дійсно безмежний, неймовірна енергетика виходила від них, це відзначили і глядачі і працівники нашого театру. Наші артисти приємно здивовані гостинністю херсонських колег."

Як ви оцінюєте вистави, які презентував Херсонський театр миколаївському глядачеві?

"Я завжди дивлюся на реакцію залу, і хочу сказати, що вони відрізняються від наших іншим режисерським почерком і творчим баченням. Діти були захваті від казки «Сюрприз», тому що робота вийшла досить незвичайною, цікавою і сучасною, актори безпосередньо взаємодіяли з глядачем. Вечірня вистава «Лавина» також приємно здивувала наших глядачів і справила справжній фурор. Дуже серйозна і сильна робота, приголомшливі акторські знахідки режисера Зайкаускаса. Комедія «Се Ля Ві» сприймалася глядачем, як бальзам на душу після важкого робочого тижня, тому що вона дуже легка, цікава і позитивна. Найголовніше, що глядачам було мало вистав вони хотіли ще, а це вже говорить про професіоналізм наших колег і про те, що ми все робимо правильно."