"Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!»"
13 жовтня
Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!»

З 6 по 9 жовтня у Малтепе (Стамбул, Туреччина) відбувся IV Міжнародний театральний фестиваль під егідою Євразійської Театральної Асоціації (далі – ЄТА). Генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша, народний артист України Олександр Книга на правах голови ЄТА очолив міжнародне журі фестивалю.

«У червні цього року мене переобрали на другий термін головою Асоціації. Для мене це велика честь та, водночас, відповідальність – на заходах, які проходять під егідою ЄТА, я зобов’язаний бути присутнім. Цьогоріч на фестивалі мав виступати наш театр – планували повезти виставу Тунджера Джюдженоглу «Лавина», але не сталося… Я пообіцяв турецьким друзям, що після війни ми обов’язково привеземо виставу», – розповів Олександр Книга.

За його словами, за роки існування фестиваль суттєво зріс, навіть попри всі політичні та економічні складнощі, з якими стикаються країни Європи та Азії. Цьогоріч у Малтепе зібралися театри з 11 країн світу, вони показали 15 вистав.

«Було важкувато. Напружений графік, та й я був головою журі, а журі міжнародне… Не проблема дивитись вистави – я вже звик. Навіть коли не розумієш мову, не знаєш тексту, ти знімаєш картинку, і тоді розкривається актор, ти розумієш, чи він бреше, чи ні, чи ховається за текстом або декорацією… Мені навіть подобаються такі речі. Найскладнішим було знайти спільну мову, адже нас було 10 членів журі з різних країн і три перекладача. Уявіть: поки висловиться один, перекладуть іншому, тоді третьому і так далі, – розповів Олександр Андрійович. – Але ми таки порозумілись і нагородження було влучним. Зала шаленіла від рішень журі. Ось, приміром, бурхливими оплесками вітали друга нашого театру афропортугальця Ружейро, який отримав відзнаку за кращу чоловічу роль – зіграв Чорта у виставі «Інферно». До речі, її свого часу привозили на «Мельпомену Таврії». 

Але не тільки чимало роботи, у Туреччині на народного артиста України чекало і багато сюрпризів. На офіційній церемонії з нагоди відкриття фестивалю Олександру Книзі вручили щорічну премію імені Тунджера Джюдженоглу – знаменитого турецького драматурга. «Раз на рік муніципалітет Малтепе, а саме мер Алі Кіліч та сім’я видатного драматурга вручають театральну премію. У цьому році її вручили мені. Щиро дякую турецьким друзям за визнання моєї скромної праці. Teşekkür!»

Неочікуваним і символічним було те, що після вистави португальського театру Олександру Книзі дали потримати голову путіна – нашого переможеного ворога. «Це добрий знак – культурний фронт у бою!» – переконує Олександр Андрійович. 

За словами очільника Херсонського театру, члени Асоціації також ввели свої санкції відносно росії: до її членства не приймають театри країни-агресора, обмежать і використання творів російських митців. «На засіданнях ми наголошували: чим більше людей сидітиме у театральних залах, тим у меншої кількості буде бажання починати війну. Це, мабуть, головне: одна культурна високоосвічена нація ніколи не зможе підняти руку на іншу. А росіяни довели, що ця їхня «велика російська культура» – це мильна бульбашка».

Приємним було й те, що, повертаючись додому, Олександр Книга зустрів чимало земляків, які їхали назад в Україну. «Квитків з Києва до Варшави і в зворотному напрямку немає – їх просто не купити. Тому їхав так: потягом з Києва до Пшемисля, електричкою з Пшемисля до Жешува, літаком з Жешува до Варшави, потім літаком із Варшави до Стамбула… А потім – у зворотному напрямку. Дорога назад у зв’язку із ракетними обстрілами затягнулась – затримали потяги із Пшемисля до Києва. Ми не одну годину простояли на пероні. Поряд зі мною було багато пасажирів з домашніми тваринами та всіма пожитками – люди повертались із Європи додому. Це гріє…» 

Повернувшись в Україну, директор Херсонського театру продовжує плідну працю: ходить на прем’єри та читки, зустрічається з діячами культури та представниками ЗМІ, та, що наразі головне, – готується до прем’єри театру Куліша «Лишатися (не) можна…», яка вже 14 та 16 жовтня відбудеться у Києві.

Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!» Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!» Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!» Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!» Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!» Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!» Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!» Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!» Олександр Книга: «Культурний фронт у бою!»