"«Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА"
02 квітня
«Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА

У четвер, 1 квітня, «Сцена під дахом» Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша перетворилась на знімальний майданчик ток-шоу «Моя хата скраю…». У роботі – чергова прем’єра у новому, незвичному для театру форматі. ЗМІ та активістів запросили на генеральну репетицію.

Тема передачі – наркозалежність. Це вже другий спільний проєкт Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша з Міжнародною антинаркотичною асоціацією. У 2020-му відбулась прем’єра вистави «Ілюзія», автор і актор якої – колишній наркозалежний Андрій Скутельник.

«Ми подавали грант на Український культурний фонд, хотіли зробити це потужно, маючи фінансовий ресурс. Через технічні перепони проєкт фінансування не отримав, але ми для себе вирішили: ідея класна, будемо працювати», – розповів генеральний директор-художній керівник театру Олександр Книга.

Три історії людей, які страждали від залежності, очима їхніх батьків. Різні соціальні прошарки, різне виховання, але таке, що призводить до крайнощів… Режисер-постановник вистави – заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк. Він зазначив: надійшло шість історій, з яких обрали три про хлопців із Херсона та Одеси. 

«З досвіду попередньої роботи, де грав колишній наркозалежний, працювати з трьома непрофесійними акторами було б набагато складніше. Брати молодих артистів, які б грали наркозалежних – також ні. Тому прийшла ідея показати історії через батьків», – сказав режисер.

Ведучий ток-шоу – артист Олександр Мудрий. Батьки – артисти Світлана Журавльова, Віктор Овсієнко, Олена Пасько. У виставі задіяний оркестр (диригент – Артем Філенко). Експерт – керівник Херсонської філії Міжнародної антинаркотичної асоціації Дмитро Костяков. Це, до речі, був його дебют на сцені театру.

«Є спортивна, соціальна, а це – творча ресоціалізація. Завдяки виставі люди інакше сприймають інформацію. І, таким чином, ми проводимо профілактичну роботу, убезпечуємо глядачів, попереджаємо їх», – зазначив Дмитро Костяков.

І, дійсно, після перегляду вистави кожен має для себе вирішити, як продовжити прислів’я «Моя хата скраю…»: «нічого не знаю» або ж «усім допомагаю»! 

Прем’єра планується у травні. 

 

Фото: Вадим Гнідаш

 

«Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА «Моя хата скраю…»: другий проєкт Херсонського театру з МАА