"Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА"
26 жовтня
Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА

З 15 по 17 жовтня відбулась ІІ асамблея Євразійської театральної асоціації. Участь взяли представники 12 країн світу, працювали у місті Брага (Португалія) та іспанському муніципалітеті Сантьяго-де-Компостела (адміністративний центр автономної спільноти Галісія). Деталі розповів генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша, народний артист України та, за сумісництвом, голова Асоціації Олександр Книга.

«Перша асамблея відбувалась у Стамбулі, туди завітали представники з понад 20 країн. У Португалію приїхало менше – жителі деяких держав Азії (Узбекистану, Казахстану тощо) не змогли отримати візу, - пояснив Олександр Книга. - Я маю надію, що завдяки роботі Асоціації азійська та європейська культури будуть зближуватися. Наше завдання – поєднати ці дві половинки. Під час засідань ми домовилися, що тепер представники європейських театрів з тих же Португалії, Іспанії, Франції лобіюватимуть наші та інтереси митців з інших країн у європейській спільноті. Для культурних проєктів потрібні гроші, і ось ці театри, які сьогодні зацікавлені у зближенні культур, допомагатимуть знаходити гранти».

Члени Асоціації працювали у форматі круглих столів. Кожна країна презентувала свої пропозиції щодо подальшої співпраці, шляхів розвитку Євразійської театральної асоціації, обговорювали можливі проєкти, підписували угоди.

«Руї Мадейра виступив з ініціативою провести у Бразі великий театральний фестиваль за підтримки Асоціації. Локація досить незвична – колишній жіночий монастир, який держава наразі викупила та реконструює під культурний центр. Режисер уже грав на базі цього монастиря виставу і, за його словами, все пройшло напрочуд вдало. Майданчик є, там дійсно можна зробити фестиваль, організувати, щоб у колишніх келіях жили актори. Там є приголомшливе озеро, ростуть 200-літні дерева… Я відразу уявив, як чудово було б зіграти нашу «Лісову пісню», - поділився Олександр Андрійович. – Окрім того, вже у листопаді члени Асоціації будуть включені до складу міжнародного журі Всеукраїнського театрального Фестивалю-Премії «ГРА». Ми домовились про обмін акторськими командами, зможемо відправляти артистів на стажування в усі країни, в яких вдасться організувати навчання. Вже весною за ініціативи міського голови Малтепе Алі Кіліча плануємо створити творчий табір у Мармарисі для акторів, студентів, митців. Вони там зможуть і відпочивати, і відвідувати майстер-класи».

Щодо херсонського театру – було підписано дві угоди. Взимку після свят до нас приїде режисер із Туреччини Кубілай Ерделікара та поставить у театрі «Калігулу». А навесні реалізуємо раніше анонсований спільний проєкт із португальким режисером Руї Мадейрою – нарешті випустимо виставу «Легенда про Педро і Інеш». Нагадаємо, що зробити спільний продукт спланували ще під час ХХІ Міжнародного фестивалю «Мельпомена Таврії», проте через низку причин, зокрема, й у зв’язку із пандемією, його реалізація відтермінувалася. І ось нарешті у березні почнеться робота над всесвітньовідомою португальською історією про кохання. «Навіть якщо ми не знайдемо гроші тут, Руї Мадейра шукатиме частину в Португалії», - зазначив директор херсонського театру.

Поїздка була насиченою не тільки роботою, а й приємним спілкуванням та сюрпризами. Під час асамблеї Олександру Книзі вручили нагороду «Театральний діяч року» згідно рейтингу турецького мистецького журналу «Tiyatro». 

«Театральний журнал Туреччини висунув мене на їхній так званий «Турецький «Оскар», який присуджується раз на рік драматургам, режисерам, акторам, директорам… Церемонія відбувалась 11 жовтня, вже коли ми з артистами повернулись із фестивалю в Малтепе. Тому турецька делегація вирішила привезти нагороду на асамблею. Вручав її мер міста Брага Рікардо Ріо. Чесно кажучи, спочатку я подумав, що то нагорода нашому театру й уже в готелі побачив, що на статуетці моє прізвище», - розповів Олександр Андрійович.

Вражаючими були й емоції від нових знайомств та побачених архітектурних споруд.

«У Сантьяго-де-Компостела мене вразив культурний центр (Fundación Cidade da Cultura de Galicia – авт.). Він побудований у 99-му році минулого століття. Весь комплекс вписаний в архітектуру гір, оздоблений мармуром та виглядає просто неймовірно. Шалена бібліотека, велетенський музей, офісні приміщення – вся культура муніципалітету зібрана в одному місці. Вразило те, що центр розташований на окраїні, був вихідний день, ішов дощ, але купа людей зібралась саме на його території, - наголосив Олександр Книга. - Та нам не соромно за власну культуру! У нас дуже потужний театр, загалом в Україні дуже потужна мистецька складова і приємно, що це помічають наші закордонні друзі. На нас рівняються! Ми можемо бути законодавцями моди! Чим більше я стикаюсь із театралами з різних країн, тим більше переконуюсь, що нам є чим пишатися. Проте… варто працювати ще потужніше!»

Наступна, ІІІ асамблея Євразійської театральної асоціації запланована на травень 2022 року. Відбудеться вона в Україні у межах ХХІV Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». 

Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА Міжнародні проєкти, нагороди та враження: Олександр Книга розповів про ІІ асамблею ЄТА