"Майстер-класи для дітей"
06 травня
Майстер-класи для дітей

У Херсоні в #артхабі_в_укритті з квітня кожні вихідні відбуваються майстер-класи для дітей. Організовує їх дизайнерка та благодійниця Олександра Книга. 

«Я займаюсь благодійністю уже 9 років. Спочатку разом із друзями взяла шефство над каховським дитячим будинком «Радість»: возили діткам одяг, смаколики, допомагали вирішувати побутові проблеми, шукали партнерів. Окрім того, з 2016-го працюю  з особливими дітками. Перший досвід пов'язаний із моєю професією дизайнер – шила кежуал-луки у межах проєкту «Справжні». Тоді дітки вперше вийшли на подіум як моделі, в команду я запросила мою подругу і хореографа Анну Сапонько і з того часу ми з нею разом робимо багато крутих проєктів», –  зазначила організаторка.

Дружба із сонячними дітками продовжилась і після того для них робили інклюзивні дискотеки в Urban CAD та на базі 6-ї гімназії. Туди запрошували і звичайних, і сонячних діток – вони комунікували між собою, спілкувалися.

Після Олександра була однією із партнерів унікального культурно-мистецького проєкту «Fashion party «Ми в тренді», який реалізувала ГО «Херсонська обласна організація підтримки дітей з синдромом Дауна та їхніх сімей «Сонячні діти Херсонщини» за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Проєкт реалізувався одночасно у Херсоні, Вінниці та Миколаєві. Три дизайнерки шили одяг для понад 50 дітей та молоді, в тому числі з інвалідністю. Про все це знімали фільм. Безпосередньо на Херсонщині це відбувалося відразу на п’яти локаціях: ліси й Олешківські піски, Рожеве озеро, Станіславські скелі та Чорне море.

«Я довго думала, як зараз допомогти діткам і після поїздки у Херсон в голові склався план дій. І ми почали... Створення вітальної листівки, ляльки-мотанки, розпис печива, плетіння браслетів з бісеру та ниток, розважальні ігри з аніматорами... Все це для діток від дошкільного віку і до 16-ти років. Ось запускаємо письменницький таборець, у межах якого розбиратимуть поезію, прозу, п’єси сучасних авторів. Там будуть трохи старші учасники – з 8-ми», – розповіла Олександра.

Онлайн-програму створили і для особливих діток: на вихідних відбуваються спортивні заняття та фізичні руханки з хореографом, фітнес-інструктором Анною Сапонько. 

«Спочатку була ідея проводити майстер-класи в Херсоні, але так, як багато діток виїхало за межі міста й області, ми вирішили збиратись у zoom. Для них це не нова платформа, адже більшість завдяки ній навчаються. Долучаються дітки з різних міст країни та закордону! Ми рухаємось, танцюємо, виконуємо фітнес-вправи під сучасну українську музику. Це сприяє зміцненню опорно-рухового апарату дітей, формує правильну поставу, зміцнює м’язи, покращує настрій та знижує рівень стресу», – пояснила Анна.

Мета майстер-класів: залучити діток до творчості, аби вони відволіклись від зовнішніх проблем, абстрагувались, вийшли з депресивного стану, впорались із моральною травмою, спричиненою воєнними подіями... Окрім того, такі майстер-класи сприяють розвитку креативного потенціалу, гнучкого мислення, вчать працювати в групах.

Олена Євгенівна – бабуся однієї з учасниць майстер-класів Анни. Жінка впевнена: зібрати у такий час дітей – це велика справа. «Ми вже вчились робити мотанку, браслетики у патріотичному стилі та займались бісероплетінням. З дітками працював аніматор. Онучка у захваті! Чудово, що в такий час, коли діти не мають змоги спілкуватися між собою, таки є можливість зустрітися у безпечному місці та добре провести час». 

Усі заходи проходять у безпечному місці, дружній атмосфері, зі смаколиками та усмішками на обличчях.

«Я вбачаю необхідність робити це більш гучно, аби привернути увагу до проблем деокупованого Херсона та області. Наразі всі заходи відбуваються на волонтерській основі, частину матеріалів купую я за власний кошт. Але маю намір залучитися підтримкою українських та міжнародних організацій, та, в свою чергу, підтримувати майстринь і всіх, хто допомагає в організації та проведенні майстер-класів. Тому я відкрила благодійний фонд «KRYLA», – поділилась Олександа.

У планах – проведення майстер-класів з малювання, ліплення та гончарства, психологічних тренінгів та арт-терапії. 

Анонси заходів можна побачити на сторінках театру, власної сторінки Олександри Книги та фонду KRYLA в соціальних мережах.

https://www.instagram.com/kryla_cf/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D 

https://t.me/MK_Kherson 

https://www.instagram.com/alexkniga/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

https://www.facebook.com/kulishatheatre

https://www.instagram.com/teatr_kulisha_/

https://t.me/kherson_teatral