"«Звірині історії»: перша вистава молодого режисера"
28 квітня
«Звірині історії»: перша вистава молодого режисера

У вівторок, 27 квітня, на «Сцені під дахом» відбулась генеральна репетиція вистави «Звірині історії» за однойменною п’єсою сучасного американського драматурга Дона Нігро. В основі сюжету – 11 коротких п’єс про тварин, схожих на людей і людей, схожих на тварин. Це веселі змістовні історії Індиків, Лемінгів, Качкодзьоба, Миші, Бурундучків, Бабака, Папуг, Котів, Кажана, Бабуїнів і Корів.

Поставив спектакль артист театру Євгеній Карнаух. «Звірині історії» – його перша режисерська робота.

«Ми завжди в театрі даємо можливість молоді здійснити свою мрію. І це не тільки цього сезону, хоч він і називається «Мрій і дій». Колись давно Євгеній Карнаух прийшов з ідеєю, що він хоче зробити виставу. Молоді дозволили працювати самостійно. Вони довго це робили, але, знаєте, у театрі налагоджений виробничий процес і самостійно працювати важко, адже неможливо за потреби задіяти цехи тощо. Тому ми вирішили їх підтримати і кілька місяців тому підготували наказ, згідно з яким ця вистава може бути плановою. Після молоді режисер та артистки змогли попрацювати над втіленням своєї мрії», – пояснив генеральний директор-художній керівник театру, народний артист України Олександр Книга.

Сам молодий режисер розповідає: на постановку надихнувся після перегляду цієї ж п’єси, поставленої в іншому театрі.

«Після перегляду у мене було своє чітке бачення того, що у режисера та артистів вийшло, а що ні. Але мені дуже сподобався текст драматурга і я зрозумів, що мушу його поставити сам. Ідея виникла давно, просто не складалося: то задіяні актори звільнились, то ще якісь перепони… А тоді на День народження Олександр Андрійович подарував мені наказ на постановку вистави. І почалося… Зусиль доклали чимало. Останні кілька днів працювали по 16 годин на добу, до того було трішки легше – по 8-10 годин», – поділився Євгеній Карнаух.

У «Звіриних історіях» задіяні три молоді артистки – Ірина Рура, Ангеліна Павлюк та Ольга Марфіна. Протягом всієї вистави вони перевтілюються в різних тварин. 

«Усе мінялося дуже швидко, спочатку був трохи інший розподіл. Ми все крутили, етюдним методом пробували. Спочатку я мала грати бабуїна, а Ангеліна – бабака, але стало зрозуміло, що для вистави буде вигідніше помінятися ролями. Ми дивилися, щоб образи не були однаковими, щоб не набридати глядачам. Поділюсь однією творчою таємницею: вчора ми вирішили, що не буде найпершого фрагменту вистави – «Бабак». Я ще до вчора не знала тексту, але зранку прокинулась і вирішила: «Ні, зможу», – розповідає артистка Ірина Рура.

Якою буде подальша доля вистави «Звірині історії»? Повідомимо у наступних новинах театру!

Фото: Вадим Гнідаш

«Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера «Звірині історії»: перша вистава молодого режисера