""Зірка кохання" засяяла на сцені Херсонського театру"
27 лютого
"Зірка кохання" засяяла на сцені Херсонського театру

На День закоханих  Херсонський театр імені Миколи Куліша презентував бенефіс народної артистки України Олени Галл-Савальської «Зірка кохання». Неочікуваний та яскравий, емоційний та музичний, ритмічний та  гумористичний - саме так можна охарактеризувати бенефіс. Це той випадок, коли все на максимумі – неперевершений  та потужний оркестр, феєричний балет, грандіозні декорації, чудова, чесна та надзвичайно емоційна гра акторів.

Херсонців витягли з затишних  комфортних будиночків та перемістили у справжній ресторан з шиком, блиском та розмахом. Власниця ресторану  Сирена Вікторівна - самовпевнена, непередбачувана, багата, та зухвала. Жінка, яка у прямому сенсі вибилась із грязі у князі, але це не зробило її щасливою. Доля об’єднала її з інтелігентною, вразливою вчителькою, яку зрадив чоловік. Життя героїнь було сірим, звичайним  та самотнім, доки у їх серця не увірвався «Молодий козеріг».

Ми мали нагоду поспілкуватися з головним режисером театру Сергієм Павлюком.  Під час бесіди Сергій розповів нам деякі подробиці щодо нової вистави:

Як проходив пошук матеріалу для бенефісу?

Найголовніше те, що я одразу розумів, що я сам хочу ставити бенефіс. Я дуже люблю Олену, мені подобається з нею працювати, я отримую неабияке задоволення від роботи з нею. Наша перша співпраця «Два серця» пройшла дуже потужно і до сих пір вона йде у репертуарі нашого театру. Я не хотів комусь віддавати постановку вистави, оскільки раніше робив бенефіс для Олени – це була драматична вистава – «Місіс Севідж», тому мені захотілося зробити це вдруге. Я дуже довго обирав, яку п’єсу ставити, оскільки Олена Ігорівна дуже потужна та водночас, в хорошому сенсі , специфічна актриса, тому для неї дуже важко обрати роль, яка буде ще більше розкривати її глибину.

Історія з вибором п’єси взагалі дуже цікава, мене в прямому сенсі осінило, коли я їхав у поїзді. Я одразу згадав про актрису, яка грала у серіалі «Свати», Тетяну Кравченко і подумав що це те, що треба. Не було сумніву у тому, що це Оленин образ, одразу переглянув виставу, перечитав п’єсу і зупинив свій вибір саме на даному матеріалі. Мене заціпило в цій драматургії  те, що тут головна героїня цікава та яскрава особистість з крутим норовом, потужним стержнем та тяжкою долею. Ще одними цікавим моментом у цій виставі для мене стало те, що її нова подруга повна протилежність, мені здається, що у цьому і є певна родзинка.

Я одразу скинув п’єсу Олені, Олександру Андрійовичу та завліту Любов Павлівні. Дякую Олександру Андрійовичу за те, що підтримав мою ідею та дозволив втілити її у життя. В театрі неоднозначно сприйняли цю п’єсу, а сама Олена Галл-Савальська сказала: «Я тобі довіряю».

Як проходила робота над бенефісом?

 Коли пройшла перша читка, я був в шоці від того матеріалу, який я взяв, я задавав собі питання навіщо я взяв цю п’єсу, але відчуття, що тут є щось таке, що буде чіпляти глядача не покидало мене. Після першої читки я зрозумів, що буду робити музичну виставу та остаточно визначився з акторським складом.  Щодо акторів були певні побоювання, оскільки на головні ролі я взяв подружній дует, Євгенію Кірсанову та Руслана Вишнивецького, які вже грали з Оленою у виставі «Шість страв з однієї курки», був страх, що це виглядатиме, як копія минулої вистави, але на щастя побоювання не справдились. Я підключив до роботи хормейстера театру Валерію Маріді-Михайловську, яка допомагала готувати вокальні номери. Повноцінні тексти для пісень, які написані саме для Галл-Савальської підготувала дівчинка Іва Мареш-Левицька, яку я знаю з 14 років, ще з наших квартирників – це дуже талановита поетеса, яка виконала велику та важку роботу.  Головний диригент театру Артем Філенко зробив круте аранжування, оркестр взагалі був на висоті. Також до підготовки вистави підключився молодий художник з Києва Олесь, який створив просто неймовірні декорації, що дало виставі зовсім іншу естетику.  

Чи задоволенні ви своїм творінням?

Для мене вистава Зірка Кохання дуже світла, я багато поставив на своєму віку – це моя 91 прем’єра, і я в шоці від того, що я так кайфую. Я ніколи не був так спокійний на репетиціях , не був таким спокійним на здачі. Я кайфую від Галл-Савальської, радий, що мені все-таки вдалося знову з нею попрацювати та вмовити її зіграти на фоно. Взагалі ця ідея була ще в виставі «Два серця», тоді Олена навідріз відмовилась, але тут мені пощастило, і вона згодилась, також ми з  Валерією Павлівною вмовили її співати пісню на англійській мові, що надало виставі певний шарм.  Головний балетмейстер Юрій Бус створив дивовижні хореографічні номера, таким балет я ще не бачив,  я на всі 100 % задоволений ними.

На що повинна надихати глядача вистава «Зірка кохання»?

Ця вистава повинна надихати на любов, добро та радість. Це суто жіноча вистава, вона повинна надихати жінок на віру в кохання, на любов до себе. Адже ніхто не хоче бути самотнім. В цілому вистава має викликати захоплення кайф і настрій.

Фото: Денис Максимов

Спілкувалась Марина Гайворонська