"«Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів"
02 жовтня
«Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів

«Мені завжди хотілося писати щось веселе, енергійне, розважальне… Але у моїй країні сталося лихо. Ніхто не очікував, що у мирній, правильній, спокійній Білорусі може бути такий рівень ескалації насильства всередині країни без зовнішнього втручання. Білоруси виявилися по різні боки барикад. Для мене це дуже боляче як для людини мистецтва, як для білоруса», - поділився з глядачами режисер і драматург Андрій Курейчик перед прем’єрою на великій сцені театру ім. М.Куліша «Ображені. Білорусь».

Виставу показали 1 жовтня за день до відкриття нового театрального сезону. Підготували її за два тижні – читка була у вересні у межах Театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

В основі сюжету – сучасні події в Білорусі. Ситуація в країні показана з точок зору різних людей: і політиків, і пересічних громадян. 

Усі сім персонажів - реальні люди. Старий – Лукашенко. Юний – його син. Омонівець – українець. Він був на Майдані у 2014 році, а потім переїхав до Білорусі. Директорка ліцею також реальна. В Інтернеті поширюють відео, на якому записані її махінації під час виборів. Позитивна є образом усіх жінок, дівчат, які виходять на мирні протести. Їх б'ють, а вони не зупиняються! Ультрас – це Нікіта – фанат, перший вбитий під час протестів у Білорусі. Нова ж – це прообраз Тихановської.

Херсонський театр першим зробив читку п’єси та першим показав виставу «Ображені. Білорусь». Цього разу з акторами херсонського театру грали артисти Полтавського академічного українського музично-драматичного театру ім. М.Гоголя.

Наразі в усьому світі відбуваються читки п’єси на підтримку білорусів. «Уже пройшло більше 10 читок в Америці. Також були читки в Англії,  Словенії, Польщі, Литві. Заплановані в Ірландії, Франції. Це акція в підтримку не лише білоруського братнього народу, а й театрів, акторів. У країні починається терор проти мистецтва і якщо митці в світі мовчать, то це поганий дзвіночок для всіх», – каже режисер-постановник вистави, заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк.

Вистава містить нецензурну лексику. Але, як кажуть, з пісні слів не викинеш: в основі сюжету – реальні діалоги.

Наступний показ відбудеться 30 жовтня. 

 

Фото: Вадим Гнідаш

«Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів «Ображені. Білорусь»: у театрі показали виставу на підтримку білорусів