"«Ображені. Білорусь»: на «Мельпомені» представили п'єсу про протести"
14 вересня
«Ображені. Білорусь»: на «Мельпомені» представили п'єсу про протести

На літературно-музичній сцені «Мельпомени Таврії» відбулася читка п’єси білоруського драматурга і режисера Андрія Курейчика «Ображені. Білорусь».

Це п’єса-експромт на основі сучасних подій у країні, основана на фактах, словах очевидців, матеріалах із соціальних мереж. Ситуація у Білорусі показана з точок зору різних людей: і політиків, і пересічних громадян. 

«Усі сім персонажів мають своїх прототипів. Деяких неважко впізнати – наприклад, президента або його головну суперницю Світлану Тихановську. Деякі менш впізнавані, але вони реальні. Приміром, показано трагічну історію вболівальника, який загинув під час протестів. Показано реальну голову виборчої комісії, розмову якої злили у мережу… Всі мають основу. Я намагався максимально використовувати їхню пряму мову», – зазначив Андрій Курейчик.

П’єса є фінальною частиною трилогії «Ображені». Перші дві – «Ображені. Росія» та «Ображені. Україна» – були представлені на «Мельпомені» у минулі роки. Окрім того, «Ображені. Росія» – вистава у репертуарі Херсонського театру. 

Режисер читки заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк анонсує: невдовзі на сцені Херсонського театру ім. М.Куліша поставлять виставу за п’єсою «Ображені. Білорусь».

«Прем’єра має відбутися 30 вересня. Ми не хочемо затягувати, адже маємо кричати про те, що наразі відбувається. І якщо ми не можемо робити це в Білорусі, будемо робити в Херсоні, у нашому театрі, та підтримувати наших друзів за кордоном», – каже режисер.

Гості та учасники ХХІІ Театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» з Грузії, Туреччини, Білорусі та України підписали лист підтримки працівників культури та мистецтва, творчої спільноти Білорусі. Текст опубліковано нижче.

 

«Ображені. Білорусь»: на «Мельпомені» представили п'єсу про протести «Ображені. Білорусь»: на «Мельпомені» представили п'єсу про протести