"Нові подробиці гастролів Херсонського театру у Португалії"
17 квітня
Нові подробиці гастролів Херсонського театру у Португалії

Херсонський театр імені Миколи Куліша побував у Португалії! В цьому році херсонці презентували у Бразі та Барселуші моновиставу «Юда» за драматичною поемою Лесі Українки «На полі крові», роль Юди зіграв заслужений артист України Сергій Михайловський. Разом з заслуженим артистом до Португалії поїхали: Генеральний директор – художній керівник Херсонського театру, народний артист України, Олександр Книга, головний режисер театру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Павлюк, директор Національного театру оперети Богдан Струтинський та керівник Одеського культурного центру Михайло Журавель.

Директор Херсонського театру Олександр Книга розповів цікаві факти про гастролі:

«Вже п’ятий рік поспіль трупа Херсонського театру гастролює у Португалії. В цьому році ми працювали у двох містах Бразі та Барселуші. Вистави сприймали дуже потужно, на відкритті гастролів був присутній керівник консульства України в місті Порту Коваль Анатолій Васильович. Нас приймали на найвищому рівні. Актор нашого театру, заслужений артист України Сергій Михайловський, незважаючи на свою травму, приголомшив глядачів своєю грою. Ми прокладаємо дороги між театрами та країнами. Цього разу ми познайомили Руї Мадейро з директором Національного театру оперети Богданом Струтинським він разом з нами був кілька днів у місті Брага, там ми обговорили декілька цікавих спільних проектів. Вже в наступному році португальський режисер Руї Мадейра поставить на сцені Херсонського театру «Легенду про Педро і Інеш», а згодом він разом з Богданом Струтинським реалізує інклюзивний проект, поставивши виставу Моріса Метерлінка «Сліпі».

Сьогодні ми багато говоримо про інклюзію, що треба суспільство робити добрішим і адаптуватись до тих людей, які мають певні вади. Я думаю, що це буде дуже цікавий проект, тому що бачив, як Руї Мадейра поставив цю виставу у Португалії. Це було просто неймовірно, глядачів заводили у темну залу, де вони нічого не бачили. Знаєте, коли ти сидиш нічого не бачиш, а можеш тільки чути звуки приходить розуміння, як це насправді страшно. Я розповів про цей проект Богдану Дмитровичу, він дуже загорівся цією ідеєю і захотів поставити цю виставу у Києві. Завдяки культурній дипломатії, над якою Херсонський театр працює не перший рік в Україні з’являться два театральних португальських проекти. Світ театру великий та водночас тісний, ми знаємо один одного, ми спілкуємось, ми йдемо до Європи. Я сподіваюсь, що через деякий час Херсонський театр знайде кошти та вступить до театральної європейської конвенції, яка дасть можливість вивести українську театральну справу на вищий рівень.»

На цьому наша праця на театральному поприщі не закінчується. Слідкуйте за новинами нашого театру. З театром у серці!