"ХХІІ «Мельпомена»: тільки українські театри, виключно вуличні локації"
31 серпня
ХХІІ «Мельпомена»: тільки українські театри, виключно вуличні локації

В останній день літа у «Театральному дворику» відбулася прес-конференція. Говорили про ХХІІ театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». 

«Я одягнув сорочку, яку одягаю тільки на «Мельпомену Таврії». На ній вишита назва фестивалю… Дуже символічно і значить, що фестивалю таки бути», - сказав директор театру Олександр Книга.

Тільки українські театри, виключно вуличні локації: Лісовий театр, «Театральний дворик», вулична сцена Херсонського обласного академічного театру ляльок, Набережна міста, Дінопарк біля «Фрегату», Дитячий сквер (біля «Артеміди»), Херсонський обласний палац культури… У рамках «Мельпомени» виступить 11 театрів! 

«Вірочка» Чехова, «Моня» Севела, «Сон літньої ночі» Шекспіра, «120 ударів на хвилину» Муракамі, «Кайдаші 2.0» Ворожбит, - і це далеко не весь перелік вистав, які презентують на фестивалі!

«Ми вважаємо, що хітом сезону має бути вистава дикого театру «Кайдаші 2.0». Херсонським театралам буде цікаво подивитися на цей проєкт, адже саме ми першими в Україні звернулися до цієї теми у сучасному вимірі – зробили виставу за п’єсою Наталки Блок «Кайдаш і сини». Згодом з’явився доволі потужний фільм за сценарієм Наталки Ворожбит. І ось тепер Дикий театр (м.Київ) представить свою осучаснену родину Кайдашів у рамках фестивалю», - зазначив Олександр Книга.

У рамках «Мельпомени» привернуть увагу до проблемного стану архітектурних та історичних пам’яток міста. У неділю, 13-го вересня, в Обласному палаці культури зіграють моновиставу «Не плачте за мною ніколи» (автор п’єси – Марія Матіос) – це спільний проєкт Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша та Національного академічного театру імені Івана Франка.

«Обласний палац культури – об’єкт, який потребує негайної реконструкції. Це  пам'ятка історії та архітектури. Свого часу тут давали спектаклі зірки театрального мистецтва. Зокрема, Марія Заньковецька, Микола Садовський, Оксана Петрусенко… Колишній Будинок офіцерів, у майбутньому – можливо й Обласна філармонія, яка просто зобов’язана з’явитися у Херсоні! Ми вирішили зіграти виставу у великій залі, яку зараз реконструюють», - анонсував Олександр Книга. 

Також у рамках фестивалю буде парад на Дніпрі, а в Потьомкінському сквері 12-13 вересня діятиме літературно-музична сцена #музапростонеба. Завершиться фестиваль театральним капусником.

Усі заходи фестивалю відбуватимуться з дотриманням карантинних вимог.